• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Genelge kapsamında kronik rahatsızlıkların kapsamına ilişkin yaşanan kafa karışıklığını gidermeye yönelik öneimli açıklamalar bu haberimizde!

Normalleşme adımları kapsamında 1 Haziran tarihinden itibaren kamu çalışanları görevlerinin başında olacak. Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanların idari izinlerinin devam edeceği duyuruldu. Dün akşam yayımlanan genelgenin ardından internette en çok aranan konulardan birisi de kronik hastalıklar listesi oldu...

İşe Dönüş Genelgesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla "COVID-19 Kapsamında Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Normalleşme ve Alınacak Tedbirler" ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Resmi Gazetenin bugünkü mükerrer sayısında yayımlandı.

Genelge ile Kovid-19 salgını ile mücadele amacıyla yürürlüğe konulan 13 Mart'ta Resmi Gazetede yayımlanan "Kamu Görevlilerinin Yurt Dışına Çıkış İzni" konulu Genelge ile 22 Mart'ta Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "COVID-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik İlave Tedbirler" konulu Genelge 1 Haziran'da yürürlükten kaldırılacak.

Ancak çalıştırılma biçimlerine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında (Sağlık Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı hariç) çalışan yönetici kadro ve pozisyonunda bulunanlar hariç 60 yaş ve üzerinde olanlar ile Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanların idari izinleri devam edecek.

Bu personel amirinin izni dışında görev mahallinden ayrılamayacak ve hizmetine ihtiyaç duyulanlar çağırıldıkları anda görevlerine dönecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarınca bu süreçte tüm personelin maske kullanması, çalışma mekanları, yemekhane, servisler ve sosyal alanlarda gerekli mesafenin ayarlanması, bu mahaller ile kamuda kullanılan araçlarda dezenfekte işleminin yapılması hususunda gerekli tedbirler alınacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kronik hastalıklar neler?

NTV’de yer alan habere göre, Tüberküloz, Kronik Viral Hepatitler, lösemi, anemi, pıhtışamk bozuklukları, şizofreni, sanrılı bozukluklar, zeka geriliği, hiperkinetik bozukluklar, Serebral Palsi, kalp ve kas hastalıkları, Vestibüler İşlev Bozuklukları, astım, kronik solunum yetmezliği, toksik karaciğer hastalığı, çölyak, kas iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği, spina bfida, kromozom anomalileri, turner sendromu,  Karaciğer Fibroz ve Sirozu, Ülseratif Kolit, Antikor Kusurlarının Baskın Olduğu İmmün Yetmezlik, Merkezi sinir sisteminin viral enfeksiyonları ve Ruam ve Melioidoz Sağlık Bakanlığı'nın belirlediği kronik hastalıklar listesinde yer alıyor. 

Hipertansiyon kronik hastalıklar arasında yer alıyor mu?

NTV’de yer alan haber ve sonrasında bu haberi referans alan sitelerin yaptığı haberlerde hipertansiyon kronik rahatsızlıklar arasında sayılmamaktadır.

Ancak yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa inme, kalp krizi, kalp hastalığı, böbrek yetmezliği, bilinç bozukluğu, körlük ve damarlarda anevrizma oluşmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle korona virüsten etkilenecek riskli gruplar arasında kronik hastalıklardan kalp damar hastalıkları ve hipertansiyon ilk sırada yer almakta, hastalık bu kişilerde daha ağır seyretmekte ve daha ölümcül olabilmektedir. 

Bu nedenle hipertansiyonun kronik hastalık kapsamında değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.

e-Nabız kişisel sağlık sisteminde kronik sorunu.

Ayrıca kronik rahatsızlığa ilişkin e-nabız kişisel sağlık sisteminde kronik bölüm yer almadığından kamu personeli aşağıdaki sorulara cevap aramaktadır.

- e-nabız çıktısı mı yoksa rapormu ibraz edilecek?

- e-nabız çıktısı resmi belge olarak kabul edilebilir mi? 

-Hastalık tanısına ilişkin belge yeterli olurmu? 

-Eczaneden raporlu ilaç kullanımına ilşkin çıktı yeterli midir?

-Raporu teslim etmek için çalışılanların 1 Haziran'da iş yerine gitmesi gerekiyor mu?

Bu kapsamda, hangi rahatsızlıkların kronik hastalık kapsamında olduğu ve hangi belgelerin nasıl istenildiğine  dair daha kapsamlı bir açıklama yapılması 1 Haziran öncesi tüm idareciler ve personel için önem arz etmektedir.

 



2391 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın