• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Bekleyen personel mağdur edilmemelidir.

2012 yılından sonra yasal düzenleme yapılmadığından kurum içinden defterdarlık ve gelir uzmanı alımları sekteye uğramıştır. Dönemin Maliye Bakanı Naci AĞBAL,   2017 yılının Nisan ayında sosyal medya hesabı Twitter’da yaptığı açıklamada “Bakanlığımız ile Gelir İdaresi Başkanlığının merkez ve taşra teşkilatı kadrolarındaki personelimiz için kurum içi uzmanlık sınavı açıyoruz” haberini paylaşmasına rağmen Bakanlık tarafından herhangi bir kanuni düzenleme yapılmamışken, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Albayrak’ın devletin verdiği sözü tutması yönünde gösterdiği çabalarla 2019 Haziran ayında beş yıl içinde iki sınavın açılmasına ilişkin kanuni düzenleme resmi gazetede yayımlanmıştır.

Nihayetinde geçtiğimiz hafta kurum içi özel sınava ilişkin başvuru şartları ve sınav konularına ilişkim duyuru yayımlanmıştı.

2017 yılından itibaren girilen bu süreçte şa anda akıllarda iki soru vardır. Birincisi sınavın hangi tarihte yapılacağı, ikincisi ise kadro sayısının ne kadar olduğudur.

1)Bu kadar uzun süreli bekleyişten sonra sınavın en yakın sürede yapılması beklenmektedir. Ancak yıllardır sınav bekleyen personeller arasına yeni mağdurlar ve bekleyenler katmamak adına sınav tarihi itibariyle görevde üç yılını doldurmaya kısa süreleri kalan personellerinde sayısı tespit edilerek onlarında sınava girebileceği en yakın tarih sınav tarihi olarak ilan edilmelidir.

2)Uzun yıllardır kurum içi sınav açılmamasından kaynaklı sınava girebilecek personel sayısı artmıştır. Defterdarlık ve Gelir Uzmanlığı özel sınavına girebilecek çalışan sayısı yaklaşık 10.000 civarıdır. Özellikle dönemin Maliye Bakanı Naci AĞBAL’ın sınav sözünden sonra şartları tutan personel sınavı beklemeye başlamış ve emeklilik hayallerini ötelemişlerdir. Kadro sayısının yeterli olmaması durumunda ümitsizliğe kapılacak personelin yoğun bir şekilde emeklilik dilekçesi vereceği, dairelerde kendileri tarafından ifade edilmektedir. Bu nedenle tecrübeli personellerin kaybedilmemesi için alınacak kadro sayısının fazla olması yerinde olacaktır.

3)Sınav sonrası emeklilik talebinde bulunacak personel sayısında yaşanacak artış nedeniyle KPSS sınavına müteakip ivedilikle defterdarlık ve gelir uzman yardımcısı alımı yapılmalı ve alınacak uzman yardımcısı sayısı da fazla tutulmalıdır. Zira taşrada zaten personel yetersizliği vardır ve muhtemelen özel sınavdan sonra bu yetersizlik katlanarak artacaktır.

Ayrıca yapılacak bu özel sınavın, uzman yardımcısı olmak için bekleyen üniversite mezunu gençlerin kadro sayılarını azaltmayacağı gibi emekli olanların sayısında yaşanacak olası artışlardan kaynaklı kadro sayılarında artış olacağı düşünülmektedir.

Gelir Uzmanlığı Yönetmeliğinde yapılan son düzenleme ile göreve yeni atanan uzman yardımcılarının Hazine ve Maliye Bakanlığında da görevlendirilebileceği hususu düzenlenmiştir. Bu nedenle Ankara iline yapılan uzman yardımcısı atamalarının son atamada olduğu gibi VİMER, GİB, VDK, Risk Analiz Genel Müdürlüğü ve Bakanlık diğer birimlerinde geçici görevle görevlendirilebileceği düşünüldüğünde Başkent için yapılan alım sayısının fazla tutulması faydalı olacaktır. 

VUSAM (VERGİ UZMANLARI STRATEJİK ARAŞTIRMA MERKEZİ)

 

 



5389 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın