• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Engellilik müracatlarının aylarca sonuçlanmaması durumu artarak devam etmektedir. Sorun nasıl çözülebilir?

ENGELLİLİK İNDİRİMİNDEN YARARLANMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Engellilik indiriminden yararlanmak isteyen engelliler belgeleri ile birlikte Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğüne, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Defterdarlıklara (Gelir Müdürlüğüne), Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğüne, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerine bir dilekçe ile başvurmalıdırlar.

BAŞVURU ÜZERİNE GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI NE YAPMAKTADIR?

Engellilerin çalışma gücü kayıp oranları, Merkez Sağlık Kurulunca, Gelir Vergisi Kanununa ve bu Kanun gereğince hazırlanan Yönetmeliğe göre belirlenmektedir. Engelli vatandaşların hastanelerden aldıkları ve ilgili müdürlükler vasıtasıyla Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilen raporları Merkez Sağlık Kurulunca “Engellilik Ölçütü, Sınıflandırması ve Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik” ve eki cetvellere göre incelenir. Merkez Sağlık Kurulunca tespit edilen çalışma gücü kayıp oranlarına göre belirlenen engellilik dereceleri Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından engellinin başvurduğu Vergi Dairesi Başkanlığına veya Defterdarlığa bildirilir. Bu birimler tarafından da başvuru sahibine sonuç tebliğ edilir.

MERKEZ SAĞLIK KURULUNUN İNCELEME ÖLÇÜTLERİ VE KARAR OLUŞTURULMASI

Merkez Sağlık Kurulu Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde görev yapmaktadır. Merkez Sağlık Kurulunun görevi engellilik indiriminden yararlanmak amacıyla hastanelerden alınan raporları inceleyip karar vermektir. Merkez Sağlık Kurulunun çalışma şekli ve vergi indirimi için başvuracakların yapacağı işlemler bir Yönetmelik ile düzenlenmiştir. Merkez Sağlık Kurulu, ilgili mevzuat gereğince engellilik indirimi talebi ile gelen sağlık kurulu raporlarını; • Yetkili hastane tarafından düzenlenmesi, • İlgili yönetmelikte belirtilen bilgi ve şekle uygunluğu, • Yönetmelik ile oluşturulan sayıda kurul üyesince onaylanıp onaylanmadığı, • Rapordaki bilgi ve bulguların çalışma gücü kayıp oranı verilmesinde açık, kesin ve ayrıntılı olup olmadığı, • Teşhis ve tanının ilgili yönetmelik eki cetvellerle uyumlu olup olmadığı, • Çalışma gücü kayıp oranının yönetmelik eki cetvellere uygun olup olmadığı, • Balthazard formülünün doğru uygulanıp uygulanmadığı, • Raporun sürekli olup olmadığı hususunda konulan veya konulmayan, açıklamanın yönetmelik hükümlerine uyup uymadığı, hususlarında incelemekte olup, kesinlikle hastayı muayene etmemekte veya rapora yeni teşhis, bulgu veya tanı ilave etmemekte veyahut rapordan çıkarmamaktadır. Bu açıklamalara göre; Merkez Sağlık Kurulu anılan Kanun ve Yönetmelikler ile tanınmış olan yasal yetki çerçevesinde ve mevzuata uygun olarak engellilerin vergi indiriminden yararlanıp yararlanamayacaklarına ilişkin değerlendirmeler yapmaktadır.

ENGELLİLİK İNDİRİMİ UYGULAMASI

Merkez Sağlık Kurulu kararını verirken raporlarda yer alan laboratuvar bulgularını, klinik muayene bulgularını, engellilik bulgularını ve konulan tanıyı ilgili Yönetmelik ekindeki cetvellere göre inceler. Kurul, raporlarda yer alan bulgular ve tanı ile Yönetmelik eki cetvellerde belirlenen çalışma gücü kayıp oranları arasında çelişki görürse re’sen ve nihai olarak karar vermeye yetkilidir. Ancak, kurul gerek görmesi halinde bu raporları bir daha incelenmek üzere raporu veren hastaneye iade edebilir veya başvuruda bulunanın başka bir yetkili sağlık kuruluşuna gönderilmesini isteyebilir. Merkez Sağlık Kurulunca kararların doğru verilebilmesi için, raporda belirtilen ve Yönetmeliğe uygun yazılması gereken laboratuvar, klinik muayene ve engellilik bulguları ile tanının açık ve anlaşılır olması gerekir. Kurul bu bilgileri yetersiz görmesi halinde ilgili hastaneden ek bilgi istemektedir. Öte yandan, başvuruda bulunan kişiler Merkez Sağlık Kuruluna birden fazla rapor ulaştırırlarsa ve bu raporların bulguları ve tanısı aynı ise Kurul bu raporları değerlendirmeye alarak kararını vermektedir. Ancak bu raporların bulguları ve tanısı farklı ise Kurul ilgiliyi bu raporların birleştirilmesi için hakem hastaneye sevk etmektedir. Yukarıda açıklanan düzenlemeler ile yetkili sağlık kuruluşlarından alınan raporlarda belirtilen çalışma gücü kayıp oranlarının, raporlarda belirtilen bulgulara ve tanıya göre doğru olup olmadığının üst kurul olarak görev yapan Merkez Sağlık Kurulunca incelenip kararlaştırılmak suretiyle tespit edilmesi ile Türkiye çapında aynı bulgular ve tanı için verilen çalışma gücü kayıp oranlarının farklı belirlenmemesi ve uygulamanın adaletli olması amaçlanmaktadır.

BAŞVURULARIN SONUÇLANMA SÜRESİ

Engellilik indiriminden faydalanmak üzere başvuruda bulunanların işlemleri yoğunluktan kaynaklı olarak 3-4 ay gibi bir sürede sonuçlanmakta iken kovid-19 salgını sürecinde yaşanan aksamalardan kaynaklı olarak bu süre artık 6 ayı geçebilmektedir. Ayrıca her müracaat için bu süre giderek artmakta ve engellilik indiriminden faydalanmak üzere başvuruda bulunanlar mağdur olmaktadır.

PEKİ AMA ÇÖZÜM NE OLMALIDIR?

VUSAM olarak yapılan araştırmalar sonucunda Vergi Dairesi Başkanlığı olan illerde ilgili Grup Müdürlüğü, Vergi Dairesi Başkanlığı olmayan illerde ise Defterdarlıklar (Gelir Müdürlüğüne), Bağımsız Vergi Dairesi bulunan ilçelerde Vergi Dairesi Müdürlüğü, Vergi Dairesi bulunmayan ilçelerde ise Malmüdürlüklerinin ilgili başvuruları alması ve sonucuna göre bilgi vermesinden kaynaklı ilgili birimlerde ve Gelir İdaresi Başkanlığının söz konusu biriminde personeller çalışmaktadır. Bu birimlerden sadece birisi bu işlemlerle ilgili görevlendirilirse diğer personeller başka işlere kaydırılabilir.

Merkezden tüm taşrayı ilgilendiren işlemlerin takip edilmeye çalışılması zamanla bu yapının hantallaşmasına ve mağduriyetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle bu işlemlerin Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Vergi Dairesi Başkanlıklarında sonuçlandırılması daha uygun olacaktır. Her Başkanlıkta Merkezi Sağlık Kurulunun oluşturulması mümkün olmaz ise her bölgenin bağlı olduğu Vergi Dairesi Başkanlığı oluşturularak Bölgesel Sağlık Kurullarının oluşturulması sorunun çözümünde etkili olacaktır. Aksi takdirde sorun çözümsüz olarak büyümeye devam edecektir. Engelliler için her türlü kolaylığı hayata geçirmek için mücadele eden Gelir İdaresi Başkanlığının bu hususta da gerekli hassasiyeti göstereceğine VUSAM olarak inancımız tamdır.

                                           VUSAM



1665 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın