• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Nayloncuların yeni oyunu.

Hazine ve Maliye Bakanlığına vergi kaçırıldığına dair çok sayıda ihbar yapılmaktadır. Bu ihbarların bir kısmı ihbar ikramiyesi taleplidir.

Vergi Uzmanları Platform Başkanı Vecdi YANBAZ, konu hakkında VUSAM temsilcilerinden gelen raporlara ilişkin açıklamalarda bulundu:

İhbar ikramiyesi, 26/12/1931 tarih ve 1905 Sayılı Menkul Ve Gayrimenkul Emval İle Bunların İntifa Hakları Ve Daimi Vergilerin Mektumatı Muhbirlerine Verilecek İkramiye Hakkında Kanun”a göre uygulanmaktadır. 1905 sayılı Kanun 31/12/1931 tarih ve 1993 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. Sonuçta 89 yıllık bir kanundur.

İhbar İkramiyesi Hangi Durumlarda Alınabilir?

1) Nitelikli olmalı ve somut delil ve bilgilere dayanmalıdır.

2) İhbarcı kimliğini gizlememelidir.

3) İhbarcı ihbarından vazgeçmemelidir.

4) Daha önce aynı konuda ihbar yapılmamış olmalıdır.

5) İhbar konusunda, ihbar yapılmadan önce bir vergi incelemesi başlatılmamış olmalıdır.

6) Tarh zamanaşımı süresi geçmemiş olmalıdır.

İhbarın Sonuçları Nelerdir.

Muhbirin kimliğinin gizli tutulması konusunda azami hassasiyet gösterilir. Ancak, ihbar üzerine aramalı inceleme başlatılmış ve ihbar asılsız çıkmış ise nezdinde arama yapılan kimse muhbirin adının bildirilmesini isteyebilir, bu takdirde, vergi dairesi muhbirin ismini bildirmeye mecburdur. (VUK, md. 142)

Aynı konuda iki farklı ihbarcı varsa ihbar ikramiyesi ilk ihbarcıya ödenir ve ihbar ikramiyesi veraset ve intikal vergisine tabidir.

İhbar sonucunda yapılan inceleme neticesinde düzenlenen raporda İhbar ikramiyesi ödenmesi gerektiği belirtilmiş ise ihbar ikramiyesi oranı %10 olarak uygulanır. Bu ikramiyenin 1/3’ü vergi ve cezanın kesin tahakkukunda, kalan 2/3’ü ise tahsilat sonrasında muhbire ödenmektedir.

VUSAM Temsilcilerinden Konu Hakkında Gelen Raporlar:

Temsilcilerimizin gönderdikleri raporlarda; özellikle sahte ve muhteviyatı itibarı yanıltıcı belge düzenleyen firmalara yönelik yapılan ihbar ikramiyesi talepli ihbarlara ilişkin düzenlenen raporlara istinaden ihbarnameler düzenlendiği ve ihbarnamelerin şirketlerin gayri faal olması ve şirket yetkililerine ulaşılamaması gibi nedenlerle kesin tahakkuka bağlandığı ancak bu ihbarnamelerin fiktif olduğu zira firma ve yetkilileri adına herhangi bir mal varlığı bulunmadığından tahsil imkanının bulunmadığı belirtilerek vergi dairelerinin tahsil güçlüğü listesini şişirmekten öte gitmediği belirtilmektedir.

Bu ihbarlara ilişkin tahakkukların kesinleşmesinden sonra kesinleşen vergi ve cezanın %10’nun 1/3’ü ihbarcıya ödenmektedir. Tahsil imkanı bulunmayan ve hazineye intikal etmeyen bu tutarlar muhbirlere başkaca bir şart aranmaksızın ödenmektedir.

VUSAM temsilcilerinin yaptığı araştırmalara göre sizi şirket müdürü yapıyoruz vaadi ile kandırdıkları mal varlığı bulunmayan kişilere ait şirketler üzerinden fatura satarak komisyon geliri elde edenler aynı zamanda başkası adına kendi kurdukları firmaları ihbar ederek ihbar ikramiyesi almak istemekte, bu şekilde hazineyi bilerek zarara uğratmaktadırlar.

Sonuç itibarıyla 89 yıl önce yayımlanmış bu kanunun yeniden gözden geçirilmesi ve hazinenin zarara uğratılmayacak şekilde revize edilmesi, gerekirse tahsilata dayalı muhbire ikramiye ödenmesi daha faydalı olabilecektir.



2955 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın