• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

2021 Yılı Memur Maaş Artış Oranları Salgın Etkisinden Dolayı Artırılmalıdır.

Koronavirüs salgını nedeniyle tüm dünya ülkeleri ekonomik kısıtlamalar uygulamaya başlamıştır. Bu nedenle 2020 yılı için dünya ekonomisinde %3’den fazla bir daralma beklendiği uluslararası ekonomi kuruluşları tarafından ifade edilmektedir.

Bu tablo karşısında birçok ülke ekonomiyi canlandırmak ve salgının şirketler ve istihdam üzerindeki olumsuz etkisini gidermek amacıyla ekonomik teşvik, destek ve kurtarma paketleri açıklamıştır.

Bu paketler merkez bankalarının yeni para basması, tahvil ve hisse senedi fonları satın almasının yanında kamu harcamaları, kredi garantileri ve vergi indirimlerini de içermektedir.

Uzmanlar bu krizin son yüz yıl içinde görülen en büyük ekonomik buhrana neden olduğunu belirterek bir çok ülkenin resesyona girdiği konusunda açıklamalarda bulunmaktadır. Gelişmiş ülkeler trilyon dolarlara ulaşan teşvik paketlerini hayata geçirmiş olup yeni teşvik paketleri üzerinde de çalışmaktadırlar.

Bu önlemler kapsamında başta hizmet sektörü olmak üzere havayolu taşımacılığı, turizm, konaklama gibi çok sayıda sektör çok zor bir dönemden geçmektedir.

Serbest meslek ve işyeri sahipleri de koronavirüs salgının yarattığı krizden etkilenenler arasında en önde yer almaktadır.

Hem arz hem de talebin darbe yemesi, dünya çapında bütün ekonomilerin çok zor bir döneme girdiğine işaret etmektedir..

Ülkemizde Hangi Tedbirler Alındı.

18 Mart'ta 100 milyar liralık paket kapsamında alınan önlemleri hatırlayalım.

  • Krizden en çok etkilenen hizmet sektöründeki işverenlerin vergi yükümlülükleri, SGK primleri ve kredi borçları ertelenecek.

  • Kredi Garanti Fonu (KGF) limiti yükseltilerek teminat sorunu nedeni ile kredi alamayan firmaların banka kredilerine erişimi kolaylaştırılacak.

  • Kısa çalışma ödeneği ile üretime ara veren işyerlerinde çalışanlara geçici gelir desteği sağlanacak.

  • İhtiyaç sahibi ailelere 2 milyar TL'lik bir kaynak aktarılacak.

  • İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranında indirim yapılacak.

  • İhracatçıya stok finansman desteği verilecek.

  • Konut alımında kredi koşullarında kolaylık sağlanacak.

  • Asgari ücret desteği devam ettirilecek.

  • En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek.

  • 2 aylık telafi çalışma süresi 4 aya çıkarılacak.

Ayrıca 17 Kasım tarihinde vergi ve SGK borçlarını ödemekte zorlananlar için 7256 sayılı yapılandırma kanunu çıkarılmış olup ayrıca kredi garanti fonu tarafından KOBİ'lere yaklaşık 7,5 milyar lira tutarında kredi kullandırılması beklenmektedir.+

Talep Artırıcı Teşvikler Arasında Memurlar Unutulmamalıdır.

Tüm bu adımlar, salgının ekonomiye etkisinin büyüklüğü düşünüldüğünde olumlu değerlendirilmekle birlikte yeterli görülmemektedir. Arz kaynaklı teşviklerin yanında talep kaynaklı teşviklere de ağırlık verilmelidir. Özellikle sabit gelir grubunda yer alan memurlar son aylarda enflasyon canavarına karşı geçim mücadelesi vermektedir.

2019 yılında yapılan toplu sözleşme gereğince hakem heyeti tarafından memurlara 2021 yılı için %3 + %3 oranında zam yapılması ilan edilmiş ve imzalanmıştı. Ancak 2020 yılında ülkemizde hızla yayılan virüsle birlikte enflasyon canavarının da etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyüme rakamları beklentilerin çok altında kalmıştır. Toplu sözleşme sürecinde belirlenen 2021 zam rakamları virüsün olmadığı bir dönemde ilan edilmiştir.

Oluşan yeni ekonomik koşullar ve zorluklar dikkate alınarak, arzın yanında talebin de teşviklerle desteklenmesi gereği de göz önüne alınarak kamu çalışanlarının 2021 yılı ocak ve temmuz maaş artış oranlarının %3 + enflasyon farkından fazla olacak şekilde yeniden değerlendirilmesi bir zaruret olarak görülmektedir. Hükümetimizden konunun bu doğrultuda ele alınmasını talep etmekte ve bu zorlu süreçte beklentilerin karşılanacağına dair inancımızı korumaktayız.



                                                                  Vecdi YANBAZ
                                              Vergi Uzmanları Topluluğu Genel Başkanı

 

 



963 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın