Herkes Eşit Şartlarda Yarışmalı5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun yayımalandıktan sonra 2012 yılına kadar kurum içi gelir uzmanlaığı sınavları düzenli aralıklarla gerçekleştirilmiştir. Ancak 2012 yılından sonra yaşanan süreçte belirsizlikler ortaya çıkmış ve gelinin durumda gerekli kanuni alt yapı hazır olmasına rağmen kovid-19 salgınının seyri ve sınavın usul ve esaslarına açılan davalar gibi gerekçelerle özel uzmanlık sınavı bir türlü gerçekleştirilememiştir.
Bu durum Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanşığında sınava girmek için maddi ve manevi fedakarlıklar göstererek büyük bir azim ve kararlılıkla sınav konularına çalışan personelin şevkini kırmakta ve yaşanan hayal kırıklıklarının sayısı arttıkça bu durum kendilerini ümitsizliğe sevk etmekte ve sonuçta psikolojileri olumsuz etkilenmektedir.
Yaklaşık on yıldır sınav bekleyen bu kitlenin kariyer planlaması adına önlerine sunulan daha cazip bir olanakta bulunmamaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı 6 Nisan 2021 tarihli sınav duyurusunda; 11 Eylül 2021 tarihinde yapılacak sınavla 100 adet vergi dairesi müdür yardımcısı alınacağını ilan etmiştir. Mezkur sınav için sınav başvuru şartları;
"III- SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI
-Başvuru tarihi itibarıyla dört yıl veya daha fazla süreli yükseköğrenim mezunu olmak, - Sınav tarihi itibarıyla devlet memuriyetinde en az altı yıl hizmeti bulunmak, - Sınav tarihi itibarıyla şef, gelir uzmanı, çözümleyici veya vergi istihbarat uzmanı kadrosunda en az iki yıl fiilen çalışmış olmak. (Gelir İdaresi Başkanlığı Yönetici Atama Yönetmeliğinin yayımından önce mesleki eğitim kursundan mezun olanlar ile 2011-2012 eğitim döneminde mesleki eğitim kursundan mezun olanlar için, belirtilen unvanlarda çalışmış olma şartı aranmaz.)" şeklinde düzenlenmiştir.
Sınav başvuru şartlarından da görüleceği üzere VHKİ kadrolarında yer alanlar sınava giremez iken şef kadrosunda iki yıl fiilen çalışanlar sınava girebilmektedir. Görevde yükselme yönetmeliği önce şef olunması daha sonrada müdür yardımcılığı ve akabinde müdür olunmasının önünü açmaktaydı.
Ancak 2002 yılından bu yana şeflik sınavı açılmamaktadır. Sendikaların gelir uzmanlarının şef veya sef görevlisine bağlı çalıştırılamayacağına dair kazandıkları davalardan sonra şeflik sınavının açılmasıda pek mümkün görünmemektedir. Bu durumda da memur kadrosunda görev yapan personelin önü kariyer anlamında tıkanmaktadır.
Memur ve gelir uzmanlarının aynı masalarda çalıştığı dikkate alındığında kariyer planlaması olarak memurların şef olamadıklarına göre şeflikte geçen iki yıllık süre ve sınav şartlarından olan memuriyette geçen en az altı yıllık hizmet süresi birleştirilerek sekiz yıl hizmeti bulunan VHKİ kadrolarınında görev yapan personelinde müdür yardımcılığı sınavına alınması hakkaniyetli olacaktır.
Bu personelin önünde ilerleyebileceği kariyer basamakları olduğundan dolayı kendini mesleki açıdan geliştirebilecektir. Bu durumda kurumda müdür yardımcısı seçimini daha büyük bir havuz içinden yapabilecektir. Sonuçta kazanan hem kurum hem de çalışanlar olacaktır.
|