• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Büyük Mükellefler Vergi Daireleri Tek Başına Hizmet Kalitesini Artıramaz.

Gelir İdaresi Başkanlığının taşra teşkilatını oluşturan vergi dairesi başkanlıkları 29 ilde kurulmuş olup bunlardan ayrı olarak İstanbul ilinde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kurulmuştur. Büyük müklelefler uygulamasına vergi incelemesi ve vergi iade sistemi içerisinde de yer verilmiştir.

Vergi gelirlerinin büyük bir kısmının sınırlı sayıda mükelleften tahsil edilmesi ve istihdama sağladıkları desteklerden dolayıda büyük mükellefler uygulaması gelişmiş bir çok ülke tarafından da uygulanmaktadır. 

Gelişmiş ülkelerin büyük mükellefler uygulamasında farklı kriterler göze çarpmaktadır. Toplam hasılat veya brüt satış, sektörel büyüklük, yurt dışı hasılat, çalışan işçi sayısı bunlardan bazılarıdır.

Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığının kuruluş kararnamesinde; “İstanbul İli’nde Büyük Mükellefler Vergi Dairesi Başkanlığı kurulması; Maliye Bakanlığının 19/7/2006 tarihli ve 055466 sayılı yazısı üzerine, 5/5/2005 tarihli ve 5345 sayılı Kanunun 23 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 26/7/2006 tarihinde kararlaştırılmıştır.” denilmektedir.

Görüleceği üzere büyük mükelleflerin kimler olacağına dair herhangi bir mevzuatsal alt yapı bulunmamaktadır. Ayrıce sadece merkezi İstanbul'da bulunan mükellef grubu büyük mükellefler vergi dairesine kabul edilmektedir. Merkezi diğer illerde bulunan belkide daha büyük mükellefler bu uygulamadan yararlanma imkanına sahip değildir. Oysaki büyük mükelleflerin kuruluş amacı gelir idaresinin etkinliğinin ve vergiye uyum düzeyinin artırılması iken bu uygulamadan sadece bir ilde ki mükellef grubu faydalanabilmektedir.

Türkiye'de vergi dairesine kayıtlı mükelleflerin bir çoğu asıl sıkıntılarının, yaşadıkları vergisel problemler nedeniyle danışacak yardım isteyecek bir temsilci bulamadıkları olduğunu tarafımıza iletmektedir. Tabiki büyük mükellefler vergi dairesi başkanlıklarının verdiği hizmet ve anlayış önemlidir. Ancak Türkiye genelinde ki diğer mükelleflerde bağlı oldukları vergi dairesi müdürlüklerinde mükellef temsilcisi ile muhatap olmak istemektedir. 

Her vergi dairesinde mükellef temsilcileri olmalıdır. Mükellef temsilcileri 444 0 189 Vergi İletişim Merkezi görevini ifa etmeyecektir. Mükelleflerin vergi dairesi içerisinde yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulmak veya ilgili birimlere  yönlendirmek üzere telefon ve mail ortamında hizmet verecektir. Bankalarda olduğu gibi mükellefler temsilcisinin kim olduğunu, telefon ve mail adresini bilecek ve kendisinden hizmet alabilecektir.  

Hangi mükelleflere mükellef temsilcisi atanacağının kriterleri de net bir şekilde belirlenmelidir. Bu konuda vergi uzmanları topluluğunun görüşü ise; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu mükerrer 121 inci madde de belirlenen, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin % 5 'ini ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirebilecek mükellefler için belirlenen şartlar olmalı ve bu şartlara belirli sayıda çalışan ibaresi eklenmelidir. 

Bütün hizmet sektörlerinde temsilci uygulaması bulunmakta iken vergi idaresinde olmaması düşünülemez. Vergi idaresi verdiği hizmetin kalitesini artırarak vergiye uyum kalitesini yükseltebilir ve vergi uygulamalarında etkinliğini artırarak hizmet kalitesini ölçebilir.

 

                   VERGİ UZMANLARI TOPLULUĞU

 



2013 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın