• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Geçici Hep mi Geçici, Ne Zaman Kalıcı Olacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığının ve Gelir İdaresi Başkanlığının taşra birimlerinde mükellefler ile vatandaşlara hizmet verilmektedir. Sahada mücadele etmek durumunda bulunan taşra personeli tüm mevzuatı bilmek ve insan ilişkilerinde kendini geliştirmekle sorumludur. Ancak net bir görev tanımları bulunmamaktadır. Görev ve sorumluluklarına, diğer iş ve işlemler denilerek çok geniş bir yelpazede görevlendirilmektedirler.

Uygulamada, taşra personeli yoğun bir şekilde merkez birimlerde geçici olarak görevlendirilirken, merkez kadrolu unvanların taşrada görevlendirilmesine pek rastlanmamaktadır.

Vergi Denetim Kurulu 2021 yılı faaliyet raporu incelendiğinde; 1.538 personelin geçici olarak kurulda görevlendirildiği ve bunlardan 1.023 kişinin kadrosunun gelir uzmanı olduğu görülmektedir.

Ancak Gelir İdaresi Başkanlığının 2021 yılı faaliyet raporu incelendiğinde ise merkezde 669 personelin çalıştığı belirtilmekte olup geçici olarak görevlendirilen personel sayısına yer verilmemektedir. Bu durum başkanlıkta görev yapan personele büyük bir saygısızlıktır. Çünkü emek verdiği, mesaisini harcadığı kurum için yok hükmündedir ve taşra personeli arasında sayılmaktadır. Oysaki taşra personelinde de son beş yıl  içerisinde 2.000 den fazla azalış olmuştur. Onca personel Gelir İdaresi Başkanlığı merkez birimlerde geçici olarak görevlendirilirken taşra personeli arasında sayılması adalet duygusunu zedelemektedir.

Bir başka parantezide geçici personel olgusu için açmak gerekmektedir. Bir personel adı üzerinde geçici olarak görevlendiriliyorsa bu süre altı ay, bir yıl hatta biraz abartılı iki yıl olsun. Ancak uygulamada mesleğe merkez birimlerde başlayıp oradan emekli olanlara da rastlanılmaktadır. Bu nedenle geçici personel uygulamasına acilen düzenli bir kriter getirilmelidir. Kişi eğer belirlenen süreden fazla ilgili kurumun merkez biriminde çalıştıysa artık oranın kadrosuna alınmalıdır.

Aynı mevzu şube müdürlüklerine vekalet eden personel içinde geçerlidir. Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile Bakanlığın çeşitli birimlerinde geçici personeller şube müdürlüklerine vekalet etmektedir. Hatta yirmi yıllık şube müdürlüğüne vekalet eden personel bulunmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığında şube müdürlüğüne vekalet eden personelin çoğunluğu gelir uzmanıdır. Ancak başkanlık bünyesinde şube müdürü kadrosu olmadığı için vekalet ücreti alamadıkları gibi tarhiyat sonrası uzlaşma ücretlerinden de faydalanamamaktadırlar. Üst kadroları hep değişirken bu birimlerin kurumsal hafızaları şube müdürleri olarak ön plana çıkmaktadır.

Vergi Denetim Kurulunda şube müdürlüklerine vekalet eden personelinde çoğu gelir uzmanıdır ve iş yükünün büyük bir kısmı onlar üzerinden yürümektedir. Ancak bakanlık personeli vekalet ücreti alabilirken gelir uzmanları şube müdürlüğü sınavına girme şartlarına haiz olmadıklarından vekalet ücreti alamamaktadırlar.

Bu haksızlığın giderilmesi adına belirlenen sürede şube müdürlüğü yapan tüm personele müdür kadrosu verilmelidir.

Yukarıda belirtildiği üzere taşra personeli tüm birimlerde görev yapmaktadır. Ancak merkez birimlerde çalışan taşra personeli emeğinin karşılığını alamamaktadır. Yok sayılmaktan artık yorulan taşra personeli sadece hakkı olanı istemektedir.

 

                        VERGİ UZMANLARI TOPLULUĞU



1173 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın