• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

SAVDES Sendikası "Gelir Uzmanının Kariyer Hedefi Raporu"nu Yayımladı

SAVDES-SEN, hazırladığı “Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporunu” Cumhurbaşkanlığına sundu.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda A grubu kariyer meslekler arasında sayılan Gelir Uzmanlarının, bu grupta yer alan diğer kariyer mesleklerle aynı özlük haklarından ve kariyer basamaklarından faydalanamadığını belirten SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay CENGİZ, sözlerine şöyle devam etti.         

Bir meslekte kariyer hedeflerinin doğru planlanması ve çalışanların bu doğrultuda doğru kanalize edilmesi, mesleki tatmin ve başarı açısından, bireysel olduğu kadar kurumsal olarak da büyük önem arz etmektedir. Kurumlar çalışanları ile birlikte ortak bir sinerji oluşturarak hedeflenen vizyonlarına ulaşabilecektir. Çünkü kurumların en büyük zenginlik kaynağı beşeri sermayeleridir.

Üniversitelerden yeni mezun olan gençlerin önünde ki en önemli sorunların başında doğru bir kariyer planlaması yapamama endişesi gelmektedir. Gençler, Maliye politikaları ve vergi uygulamaları alanında kendilerini geliştirmek ve bu yolda kariyer planlamasını yapmak üzere kariyer meslek olarak bildikleri Gelir Uzmanlığını seçen genç nesil belirlenen sınav prosedürlerinden geçip büyük bir heyecanla mesleğe ilk adımlarını atmaktadırlar. Ancak mesleğe başlamaları ile birlikte sükûtu hayale uğramaktadırlar. Çünkü kendilerine kariyer anlamında basamaklar sunulmadığını, kişisel anlamda kendilerini yetiştirmenin ve geliştirmenin mesleki anlamda bir anlam ifade etmediğini görmektedirler.

Oysaki “5345 sayılı Gelir İdaresi Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun” 2005 yılında Resmî Gazetede yayımlandığında, en altta çalışan bir memurun kendini geliştirip liyakat sahibi olması durumunda gelir idaresi başkanlığına kadar yükselebileceği lanse edilmişti. Maalesef gelinen noktada bırakın başkanlığı, Gelir Uzmanından başkan yardımcısı ve daire başkanı bulunmadığı gibi vergi dairesinde fiilen görev yapmakta iken atanan grup başkanı bile bulunmamaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde bulunan 37.000 kadrodan yaklaşık 27.000’i Gelir Uzman ve Yardımcılarından oluşurken Gelir Uzmanları arasından üst düzey idarecilerin bulunmaması, temsilde adaletsizliğin ve kariyer hedeflerinin verilmemesinin en büyük parametrelerindendir.

Gelir İdaresi Başkanlığının 16 Aralık 2023 tarihinde yaptığı sınavla 2.000 Gelir Uzman Yardımcısı alacağını duyurmasına ve KPSS A Grubu P48 türünden 65 ve üzeri almış olma şartının getirilmesine rağmen, 30 Kasım 2023 tarihinde tamamlanan müracaatlarda özellikle İstanbul için alınan başvurularda istenildiği kadar talep toplanamaması bunun en büyük göstergesidir.

Diğer taraftan, uygulamada bazı kamu kurumlarca, kariyer uzmanlarına sekreterlik, danışma memurluğu, kurye, veznedarlık, evrak kayıt memurluğu gibi sözleşmeli memurlar eliyle gördürülmekte olan ve herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen işlerin yaptırılması ve bu uygulamaya itiraz eden kariyer meslek mensuplarının disiplin cezalarıyla karşı karşıya kalması da bilinen bir gerçektir.

Konuya ilişkin hazırlanan “Gelir Uzmanı Kariyer Hedefi Raporunu” Cumhurbaşkanlığına sunduklarını belirten SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay CENGİZ, raporda belirtilen hususların değerlendirilerek, konu hakkında gerekli düzenlemelerin yapılmasının sağlanmasını talep ettiklerini ve konunun takipçisi olacaklarını ifade etti.

RAPORU İNDİR 



956 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın