• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Vergi Dairelerinde İhtisas Alanları Oluşturulacak mı?

 

Uzmanlık gerektiren işlerle iştigal etmekte olan tüm kurumlar ihtisaslaşma alanlarını belirleyerek bu konular üzerindeki Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına ağırlık verip kurum vizyonlarını bu hususlar üzerine inşa etmektedirler.

Gelir İdaresi Başkanlığı merkez birimlerde her konuya ayrı bir şube müdürlüğü kurarak uzmanlaşmaya giderken taşra teşkilatında sadece KDV iade işlemlerine yönelik İhtisas dairelerinin kurulması işlemlerini tesis etmiş ancak diğer konularda yol alamamıştır. 

2005 yılında 5345 sayılı Kanunla Gelir İdaresi Başkanlığı kurularak güçlü vergi idaresinin temel taşları döşenmiş ancak aradan geçen 20 yıllık periyotta yeni adımlar atılamamıştır. Güçlü gelir idaresinin yolu güçlü vergi dairesinden geçmektedir. Taşra ne kadar güçlü olursa merkezde bir o kadar güçlü olur. Kurumların en büyük gücü ise beşeri sermayeleridir. Özellikle taşrada kurumun vatandaşa ve mükellefe bakan yüzü gelir ve muhasebe uzmanlarıdır.

Vergi Dairelerinde yapılan işler yönünden uzmanlaşmaya gidilmesi sunulan hizmetin kalitesini artıracak, gelir uzmanlarının yetkilerinin artırılması ise Hükümetin bürokrasiyi azaltma çabalarına destek olacaktır. 

Peki ama vergi dairelerindeki bu ihtisas alanları neler olmalıdır.

Öncelikle üniversite mezunu gençlerin gelir uzmanlığı seçmesi için bu mesleğin kariyer hedefi olarak "emekli olma" seçeneği dışında farklı alternatiflerinin olduğunuda görmesi gerekmektedir. Aksi halde KPSS baraj puanı bırakın 65'i 50'lere kadar düşecektir.  Özlük hakları hem çalışırken hemde emekli olduğunda merkez uzmanları ile eşitlenmelidir. Bunun içinde vezne servislerine ivedilikle tahsildar alınmalı, Evrak servislerine ise VHKİ kadroları ihdas edilmelidir. Gelir uzmanları ana işi olan vergicilik alanına kanalize edilmelidir. Bu alanlar;

1-Vergi Denetimi ve İncelemesi

2-KDV ve Diğer Vergi İadeleri

3-Vergi Hukuku ve Savunma

4-Vergilendirme ve Mükellef Temsilcisi

5-Hesap Takip, İcra Satış ve Kovuşturma, bölümleri olarak belirlenebilir.

Vergi dairelerinde herkes her işi yapar anlayışı, çağımız gelişmiş kurumların anlayışı ile uyuşmamaktadır. Gelişmiş ülkeler yeni çalışma modelleri üzerinde planlama yaparken, Gelir İdaresi Başkanlığının taşrada 20 yıldır yapısal reform düşünmemesi kabul edilebilir değildir. 

Var olan Kurum kültürü ve kurum aidiyeti yok olmadan taşra çalışanlarının haklı feryadı duyulmalı ve bu çığlığa ivedi olarak yanıt verilmelidir.

 

 

                                VERGİ UZMANLARI PLATFORMU

 

 



232 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Pratik Bilgiler

2024 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 33.000 TL

2023 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 21.000 TL