• VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
    • VERGİ UZMANLARI
    • Geleceğin Güçlü Vergi İdaresi İçin
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

Dış Denetimler Belirli Program Dahilinde Yapılmalıdır.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK, 2025 yılında gerçekleşecek denetimlere ilişkin açıklamalarda bulundu:

Bakan Şimşek ‘Denetimler katbekat artacak’ diyerek denetimde yeni bir safhaya geçildiğini belirtti.  Kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini kesintisiz ve artan bir ivme ile sürdüren Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), bu doğrultuda saha denetimlerine de daha fazla önem vermeye başladı.

Başkanlık, vergi kayıp ve kaçağını önlemek, uyumsuz mükellefleri tespit etmek için analizler gerçekleştiriyor ve buna göre denetlenecek mükellef gruplarını tespit ediyor. Ayrıca ihbar ve şikayetlerle sahadan gelen öneriler de değerlendirilerek denetim alanları seçiliyor.

Bandrollü ürünler ve akaryakıt ürünlerine yönelik denetimlere, kira geliri elde edip beyan etmeyen mükellefler de dahil edildi. GİB tarafından nakdin yoğun kullanıldığı sektörlerde izaha davet ve gönüllü uyum süreçleri de başlatıldı.

Vergiye gönüllü uyum gözetilerek yapılan denetimler sonucunda kesilen vergi cezalarında da 2025 yılı itibariyle etkinliğin artırılması amacıyla önemli artışlara gidildi.

Şimşek, katıldığı bir televizyon programında, 2025 yılında hiçbir mükellefin denetim dışında kalmayacağını ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin artarak devam edeceğini açıkladı. Şimşek, "Bu dönemde sürekli sahada olacağız ve denetimlerimizi ölçek gözetmeksizin gerçekleştireceğiz" dedi.

Şimşek, Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olan kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla önemli bir açıklama yaptı. 2025 yılında hiç kimsenin vergi denetiminden kaçamayacağını belirten Bakan, "Kapısını çalmadığımız hiçbir mükellef olmayacak" dedi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadele için geçen yıl 1.2 milyon denetim gerçekleştirdiklerini ve 2024’te bu sayıyı artırmayı hedeflediklerini açıkladı.

 

Her Mükellefin Kapısını Çalmak Mümkün Mü?

Gelir İdaresi Başkanlığının elindeki personel kapasitesi maalesef tüm mükelleflerin kapısını çalacak sayıda bulunmamaktadır. Zaten amaç her kapıyı çalmak değil elindeki sınırlı personel ile etkin ve verimli bir saha denetimi yapabilmektir.

Şubat ayı itibariyle hasılat tespitlerine ve Ramazan ayının yaklaşması ile birlikte et sektöründe ki saha denetimlerine ağırlık verilmeye başlandı. Ancak personel sayısındaki yetersizlik ve personel motivasyonundaki olumsuzluklar bu denetimlerden istenilen sonucun alınmasını mümkün kılmamaktadır.

 

Peki Ama Etkin ve Verimli Denetim İçin Neler Yapılmalıdır?

1-Bu denetimler kişilere bağlı olmaksızın yıllık bir program dahilinde riskli sektörler üzerinde yapılmalıdır.

2-Yeterli personel sayısına ulaşılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Buda Gelir İdaresi Başkanlığını daha popüler bir kurum yapmakla mümkün olacak ve buda özlük haklarındaki artış ve kariyer hedeflerle mümkün olacaktır.

3-Saha denetiminde uyulacak usul ve esaslar yönetmelikle belirlenmelidir.

4-Vergi cezalarının 2025 yılında yüksek oranda artırılmış olması mükelleflerin psikolojik olarak daha gergin olmasına neden olduğundan, Almanya örneğinde olduğu gibi kolluk kuvvetlerinin bir kısım yetkileri de dışarıda görev yapan yetkili memurlara verilmelidir.

5-Her ne kadar cezalar artırılmış olsa da 213 sayılı Vergi Usul Kanuna istinaden 376 maddeye göre indirim oranlarının yüksekliği ve uzlaşma müessesesi bu cezalarda önemli oranlarda düşüşe neden olmaktadır.

6-Dış denetimde çalışan personele ödenen 8.000 TL. civarındaki fazla mesai tutarı günün koşullarının çok gerisinde kalmaktadır. Bu rakamın önemli bir oranda artırılması gerekmektedir. Ayrıca bu denetimler sonucunda yapılacak işlemler vergi dairelerinin iş yükünü artırdığından içeride çalışan vergi dairesi personeline de fazla çalışma ücreti ödenmelidir.

7-Dışarıda çalışan personelin çalışma saatleri aile hayatını olumsuz etkilemeyecek şekilde düzenlenmelidir. Ayrıca her cumartesi çalışma zorunluluğu bu personelin sosyal hayatını yok ederek dinlenme zamanı bırakmamaktadır.

8-İki tecrübesiz personelin bir arada denetime gitmesi ve sorulan sorulara cevap verilememesi mükellef nezdinde Bakanlığın itibarını düşürmektedir.

9- 8 saat boyunca denetim yapılması insan fizyolojisine uygun olmayıp yıpranma payı da düşünülmelidir.

10-Dışarıda görevli personelin yemek giderleri düşünülerek tiket veya sodexso benzeri kartlar verilmelidir.

11-Dış denetim sırasında girilen iş yerini üst makam birisinin tanıması ve terk edilmesi talimatı verilmesi memurun itibarını zedelemektedir.

12-Vergi dairelerinden alınan geçici personel hem dışarı hem de içeri çalışmak zorunda kaldığından vergi dairesinde ki işler için motivasyonu düşmektedir.

13-Özel yoklama yetki belgesi olan personelin denetim tazminat oranı yükseltilmelidir.

14-Sahada personele yapılan saldırıların ve hakaretlerin cezaları artırılmalı ve sosyal spotlardan bunlar duyurulmalıdır.

 

                                   VERGİ UZMANLARI TOPLULUĞU

 

 



244 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Pratik Bilgiler

2024 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 33.000 TL

2023 yılı mesken kira gelirlerine

uygulanacak istisna tutarı 21.000 TL